Mange danskere har vanskeligt ved at vælge det korrekte pengebeløb, når de skal låne penge. Det er desværre ikke alle der er bevidste om det, men uden kendskab til ens rådighedsbeløb og budget, er det uhyre vanskeligt at vælge det optimale lånebeløb.

Konsekvensen kan enten være man låner mere end nødvendigt, eller ender med en presset økonomi. Mobity.dk giver dig gode råd til hvordan du bærer dig ad.

1. Hvad koster det du skal købe?

Det første du skal finde ud af, er naturligvis hvad genstanden du skal købe, kommer til at koste. Det er ikke nok du bare ved, at du skal have ny fladskærm, køkken eller seng. Der findes dyre og billige løsninger på alle områder, så du bør klarlægge præcis hvad købet vil koste dig.

2. Hvor meget kan du undvære på kontoen?

Den næste opgave er så at finde frem til, hvordan du bedst finder pengene. Du overvejer helt sikkert et lån, fordi du ikke har nok penge på kontoen. Men det er ikke ensbetydende med at du behøver låne til hele købet. En fejl som mange danskere desværre begår, da det jo er meget rart med lidt ekstra penge på kontoen!

Det er bare et skråplan, så fokuser i stedet på at se hvor mange penge fra kontoen du kan undvære. Det leder os til det næste punkt 3.

3. Rådighedsbeløb og fremtidige udgifter

For at vide hvor mange penge du kan undvære på kontoen, gælder det om at kende ens rådighedsbeløb og fremtidige udgifter. Det er meget vigtigt du har overblik over begge dele generelt, men specielt når du skal låne penge. Man bør aldrig lave et forbrugslån, førend man kender til disse nøgletal.

Du har jo ikke en chance for at vide hvilken månedlige ydelse du kan betale, hvis du ikke ved hvor mange penge du har til rådighed, måned efter måned. Samtidig må du ikke glemme de fremtidige udgifter. Det kan være tv-pakken der bliver betalt hvert kvartal eller bilen der snart skal på værksted. De store udgifter skal huskes og indregnes, inden du klarlægger, hvor meget du kan undvære.

4. Se lånemuligheder ud fra lånebeløb

Det næste step bør være at se på lånemulighederne, ud fra det pengebeløb du er kommet frem til. Her vil du hurtigt opleve at dine muligheder, særligt online, vil variere meget alt efter dit pengebeløb. Det gør en væsentlig forskel om du vil søge forbrugslån på 20000 eller forbrugslån på 200.000. Dels for hvilke omkostninger du bliver mødt med og dels for hvilke udbydere du har at vælge imellem.

Det er klart, at der vil være færre udbydere som tilbyder forbrugslån på 200.000 kr. online, kontra mindre lån på 20.000 kroner.

5. Jo mere du låner, desto sværere at blive godkendt

Sidst er det værd at nævne forholdet, at jo mere du låner, desto sværere vil det være at blive godkendt. Det er endnu en grund til at vælge det korrekte pengebeløb, der ikke er større end nødvendigt.

Logikken bag er, at jo mere du søger, desto flere penge skal der betales tilbage. Det gør at udbyderne løber en større risiko og de vil derfor stille større krav til din privatøkonomi. Din økonomi skal relativt set altså være bedre, jo flere penge du ansøger om. Sådan helt overordnet fortalt.

Vi håber du har fået gode indspark til hvordan du finder frem til det korrekte lånebeløb, for det er bestemt værd at bruge lidt tid på det. Har du slet ikke overblik over ting som budget og rådighedsbeløb, bør du få det som det første.