Nettet har mange fordele og er fantastisk på mange måder. Desværre vil der altid være kriminelle klar til at udnytte de svage led i systemet.

I denne guide giver vi dig derfor gode råd og tips til, hvordan du opnår større sikkerhed på nettet. Vi håber du kan bruge vores rådgivning til en mere sikker færdsel online. Mange af punkterne vil være nemme at gå til.

 

Udskift kodeordene jævnligt

De fleste aktiviteter på nettet kræver kodeord. Det gælder alt fra Facebook, til Netbanken, SKAT og diverse profiler du måtte have.

Der har senest været mange skandaler, der bestemt ikke gør denne artikel mindre aktuelt. Sygesikringskort der er blevet lagt online og Heartbleed er bare to eksempler.

Vi giver dig her forslag til hvor du bør udskifte dine passwords jævnligt:

 • Din E-mail (Hotmail, Gmail, Yahoo mail etc.)
 • Facebook
 • Dropbox
 • Pinterest
 • Instagram
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Jobindex.dk
 • Paypal
 • Google konto

CSIS er én af eksperterne på området og de har givet gode råd til, hvordan du får lavet et stærkt kodeord. Det er nemlig ikke nok bare at udskifte det, hvis password er så nemt som fx. Hund123.

Tre vigtige hovedregler

Så her får du en række hovedregler:

 • Kodeordet skal være MINDST 8 cifre og være nemt at huske.
 • Drop de gængse mønstre og fortrolige tal som kortkode, fødselsdato etc.
 • Brug special tegn som (-,#”!)
 • Brug forskellige passwords

Det er få men meget brugbare råd. For at fortsætte eksemplet ovenfor, vil følgende være markant stærkere: Hund-159. Ja de virker ret ens, mens er langt sværere at gennemskue for de kriminelle.

 

Handl kun hos troværdige shops

De er kommet rigtig mange webshops på nettet og langt de fleste af dem, er både sikre, gode og troværdige.

Men det er fortsat et område hvor kriminelle kan finde på at slå til. Så vær opmærksom på om firmainformation og lignende fremgår tydeligt på hjemmesiden.

Desuden bør de bruge SSL og kendte indløsere som Epay, Teller, Betalingsservice etc. Hvis det ikke er tilfældet, skal dine alarmklokker ringe.

Det kan være svært at vide hvilke shops der er troværdige, men nu har du en række faktorer du kan måle det ud fra. Det vil nemlig ofte være en individuel vurdering.

E-mærket?

I forlængelse af ovenstående, er E-mærket et godt parameter for hvilke shops du kan være helt tryg ved. E-handelsfonden tjekker og tester nemlig de godkendte shops jævnligt.

Du kan se deres liste over e-mærkede netbutikker HER.

Emaerket.dk og Trustpilot.dk er to gode kilder til at tjekke de hjemmesider, du overvejer at handle med. Se mere om sikker nethandel i denne video:

Pas på spam mails

Spam mails er til stadighed et stort problem og rammer mange danskere hvert år. Det bedste du kan gøre, er ikke at besvare dem, men blot slette dem.

SKAT, banker og lignende vil ALDRIG bede dig om fortrolige oplysninger pr. mail. Så det er et klart signal om, det er SPAM.

På samme måde skal du ikke åbne vedhæftede filer fra fremmede e-mails/afsendere. Disse filer kan nemlig have usynlige ting gemt, der giver dem muligheden for at “udspionere” dig og aflæse informationer.

 

Hold øje med bankkontoen

Sidst, så bør du være opmærksom på din bankkonto. Ikke fanatisk, men når du alligevel er inden en 3-4 gange om måneden.

Er der ukendte transaktioner har du altid muligheden for at gøre indsigelse og så vil banken typisk tage sagen videre. Men her skal du være 110 % sikker på det er en fejl.

 

VI håber du kan bruge vores guide til større sikkerhed på nettet. Du er velkommen til at kontakte os, hvis du mener vi mangler et punkt.