Det føles måske som om du lige har fået 4G på din smartphone, og nu tager det sjældent lang tid at indlæse en hjemmeside eller downloade en film. Men der arbejdes på højtryk på den næste generation af mobilnetværk, som kaldes 5G.

Info om det nye 5G

5G står for femte generation, da det er den femte generation af mobile netværksforbindelse. Der går endnu nogle år, inden 5G bliver hverdagseje, men teleselskaberne rundt omkring i verden arbejder på højtryk på at perfektionere den nye teknologi, som skal gøre dit mobile internet endnu hurtigere, end det har været med 3G og 4G.

Hvor 4G i dag skulle gøre det muligt at downloade en film på 6-7 minutter, når forbindelsen er rigtig god, vil det med 5G netværket blive endnu hurtigere. Forskere spår, at det vil blive muligt at downloade en film i HD på et sekund, når 5G-netværket er klar til brug.

Downloadhastigheden for 5G skulle gerne gå hen og blive op mod 10 GB i sekundet. Til sammenligning ligger hastigheden for download med 4G ikke over 80 MB i sekundet, og den nye 5G-forbindelse vil dermed være over 100 gange hurtigere end 4G.

Udover den ekstremt hurtige forbindelse peger forskere også på andre fordele ved 5G. Det er nemlig et langt mere intelligent netværk end set tidligere, hvilket vil gøre det langt mere gnidningsfrit at bruge netværket. Lanceringen af 5G vil også betyde en langt bedre dækning, end der har været med først 3G og nu 4G, så du ikke længere skal bande og svovle, når internettet pludselig forsvinder, mens du sidder og arbejder i toget.

Hvem tilbyder 5G internet?

Som sagt er der endnu ikke nogen, der udbyder 5G, da der stadigvæk arbejdes på at få det til at fungere, så forbrugere og virksomheder kan anvende det. I 2015 forventes det, at der bliver fremlagt en global standard og vision for 5G i EU, som samarbejder med Sydkorea, så forbrugere i landende ikke kommer bagefter, når teknologien skal tages i brug.

Der kommer dog til at gå noget tid, før du vil kunne tage 5G i brug på din smartphone. Next Generation Mobile Networks Alliance vurderer, at det vil være muligt for private forbrugere og virksomheder at anvende det nye netværk omkring år 2020, så indtil videre må du nøjes med 4G til at surfe på internettet på din smartphone.